Uit het leven van een Krok(ed)je: Vanuit Zweden -3-

maandag 3 juli 2006

Vanuit Zweden -3-

Even lekker er op uit!
Vandaag waren we er eens een dagje op uit. We zijn naar Persberg gereden om daar het mijn gebied te bekijken. Vroeger waren daar ijzermijnen. Persberg ligt tegen Filipstad aan en herbergt ook nog steeds wat industrie. Ze zijn daar nu voornamelijk actief met Keramiek. Toen we de ijzermijnen zo rap niet konden vinden zijn we eerst koffie gaan drinken. Langs de weg stond namelijk een koffietentje aangegeven. Na 2 twijfelachtige kilometers omhoog rijden kwamen we bij het uitzichtpunt aan en vonden we ook het beloofde koffietentje.

Bij binnenkomst prikkelde een heerlijke baklucht onze neusgaten. Wat bleek; er werden wafels gebakken. Daar hebben we er dus ook maar een paar van besteld.

En het moet gezegd; hij was heerlijk! Daarna zijn we nog op zoek gegaan naar de oude ijzermijnen. Toch nog gevonden, ze liggen in wat nu een natuurreservaat is.

Daarna zijn we naar wat Diana noemt "het oude zooi museum" geweest in Lesjöfors. Er was inderdaad genoeg te zien. Het museum geeft een beeld van het leven in Lesjöfors ten tijde van de ijzerindustrie die er grote welvaart en werk bracht.
Je kunt er delen van het interieur van de fabriek zien met machines en producten. Maar ook delen van inrichtingen van huizen. Dat geeft je een goed beeld van hoe het leen toen was. Ook wordt er aandacht besteed aan de ondergang van de fabriek in december 1985.


De tuin
De tuin is klaar en gisteravond werden er nog even aardbeien geoogst. En dit plaatje hoort daarbij.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage